Doping Academy

Onafhankelijk kennis- en informatiecentrum doping

Dikke dossiers?

.

De kwestie Froome past op twee A4'jes.

.

Froome en salbutamol

.

Is de Brit schuldig aan dopinggebruik? Een uitgebreide analyse.

.

Doping Academy Nieuwsbrief

.

Blijf met onze gratis Nieuwsbrief op de hoogte van de nieuwe inhoud op de Doping Academy.

.

Waarheid

.

Hoe kon Contador schuldig en onschuldig tegelijk zijn?

.

.

Lance Armstrong

.

Zeven Tourzeges: mogelijk met maar zeker niet door epo.

.

Brouwer vs Olfers I

.

Discussie over objectieve vs juridische waarheid.

.

Brouwer vs Olfers II

.

Hoe verhouden verschillende waarheden zich onderling.

.

Cancellara en mechanische doping

.

Had Spartacus echt een motortje in zijn fiets of is dat een fabel?

.

Arthur Linton

.

Een 'dopindode' uit het negentiende-eeuwse wielrennen en het WADA-antidopingbeleid.

.

Volkskrantcolumnist Bert Wagendorp noemt dit een fenomenaal boek, voor iedereen die verder wil kijken dan de simpele wedstrijd.

.

Podcast

.In een interview op NPO 1 vertelt auteur en directeur van de Doping Academy over zijn boek 'Arthur Linton. Een vermeende negentiende eeuwse dopingdode en het WADA-antidopingbeleid

.In een interview op NPO 1 vertelt auteur en directeur van de Doping Academy over zijn boek 'Arthur Linton. Een vermeende negentiende eeuwse dopingdode en het WADA-antidopingbeleid

In een interview op NPO 1 vertelt auteur en directeur van de Doping Academy over zijn boek 'Arthur Linton. Een vermeende negentiende eeuwse dopingdode en het WADA-antidopingbeleid

.

.

.

vorige
volgende
Shadow
Slider

pdf icon

Home | Terug


Superdoping of broodje aap?

Nieuwe onopspoorbare doping?


 

 

Medaille Sochi
Medaille Sochi

Vlak voor de Olympische Winterspelen 2014 in Stotsji maakt de Duitse dopingjournalist Hejo Seppelt in de ADR Sport Show (ADR, Today, 2 februari 2014) wereldkundig hoe hij een nieuwe onop-spoorbare superdoping ontdekte. Binnen enkele oogwenken verspreidde Seppelts verhaal zich in de media. Het NOS-journaal meldde diezelfde avond: 'Nieuwe onop-spoorbare superdoping ontdekt'. Internet nieuwssites hadden koppen als: 'Nieuw doping-middel schokt World Anti Doping Agengy'. Iedere atleet bij de Spelen in Stotsji was in één klap verdacht. Eerst beschrijven we het verhaal, zoals dat uit meerdere publicaties werd gedistilleerd [1-5]. Daarna beoordelen we dat verhaal op haar 'broodje aap'-gehalte, om vervolgens de wetenschap-pelijke en de praktische implicaties van deze doping te bespreken.

 

Full Size Mechano Growth Factor (MGF)

Seppelt had zich in een undercover-operatie gepresenteerd als sporter op zoek naar doping. Hij kreeg contact met een gerenommeerd wetenschapper van de Russian Academy of Science (Russische academie van wetenschappen) in Moskou. Die bood hem nieuwe (nog onbekende) superdoping aan: 'Full Size MGF' (Mechano Growth Factor).

 

De voordelen van dit spierversterkende groeihormoon zijn evident, aldus de wetenschapper. Het supermiddel werkt niet alleen twee keer zo sterk dan reguliere groeihormonen, het doet dat ook nog eens razend snel (inname twee à drie dagen voor de wedstrijd is ideaal). En nog mooier, het middel is niet opspoorbaar. Wat Full Size MGF voor de gezondheid van sporters betekent, is onbekend. Het middel is alleen nog maar op ratten en muizen getest, en bodybuilders gebruiken zichzelf als amateurproefkonijn. Maar die hebben dan ook enorme resultaten. Natuurlijk heeft het wondermiddel ook een nadeel. Honderd milligram Full Size MGF – nodig om één atleet adequaat te prepareren – kost € 100.000.

 

Broodje aap gehalte

Eerst kijken we naar het 'broodje aap'-gehalte in het verhaal:

Het verhaal kwam vlak voor een belangrijk sportevenement (Olympische Winterspelen Sotsji) naar buiten, als de focus op doping is gericht en dat is voor Seppelt gunstig om zijn verhaal te verkopen..
Full Size MGF werd ontdekt bij een undercoveroperatie. Controle is onmogelijk.
Slechts de naam Full Size MGF suggereert al enorme resultaten.
Het aanbod kwam van een gerenommeerd wetenschapper van niet minder dan de Russian Academy of Science. Dan moet het wel waar zijn. De witte jas ontbreekt nog in het verhaal. Maar wie is die gerenommeerde wetenschapper? Opnieuw is verificatie onmogelijk.
De werking van Full Size MGF is enorm (twee keer zo sterk als reguliere groeihormonen). Maar wat betekent dat in absolute waarden? Twee keer nul is nul. De bewering is nietszeggend.
Full Size MGF werkt onwaarschijnlijk snel, twee à drie dagen tot de wedstrijd is al voldoende. Maar wat betekent het voor de coördinatie van de atleet als zijn krachtontwikkeling in twee á drie dagen zo sterk zou toenemen. Dat lijkt desastreus te zijn voor het prestatieniveau van de atleet.
Full Size MGF is niet opspoorbaar. Dan moet het wel gebruikt worden.
Full Size MGF is zeer kostbaar, € 100.000 per geprepareerde atleet. Voor dat geld moet het wel werken.
Full Size MGF is nog nooit op mensen getest, maar bodybuilders gebruiken het stiekem, met enorme resultaten. Dan ga je er vast ook harder door schaatsen, skiën, snowboarden, et cetera.
En last but not least, bij navraag bleek de Full Size MGF minder nieuw te zijn dan Seppelt veronderstelt (o.m. noot 4) en de bodybuilders gebruikten het immers ook al.

 

Samengevat: de effecten van Full Size MGF lijken te mooi om waar te zijn. En dat is dan ook vrijwel altijd het geval. Op basis van een gezond verstandbenadering is het 'broodje aap'-niveau in Seppelts verhaal al zo groot, dat we dit verhaal vooralsnog niet serieus kunnen nemen. Niet dat Seppelt het verhaal verzon, dat kan ik niet beoordelen. Mogelijk probeerde een gerenommeerde bedrieger hem voor een ton op te lichten. Of had de gerenommeerde wetenschapper Seppelt door en spelde hij de journaliste wat op zijn mouw? Ik zie al een schuddebuikende wetenschappen voor me, nadat Seppelt zijn kantoor heeft verlaten.

 

Groeihormonen en de wetenschap

Laten we eens zien wat de wetenschap over groeihormonen zegt. De laatste decennia is veel onderzoek naar prestatiebevordering door groeihormonen gedaan. Gelukkig publiceerden Liu en zijn collega's [6] een meta-studie over veertig artikelen uit 27 studies naar dit effect. Meta-studies vatten de resultaten van eerdere studies over een bepaald onderwerp samen (hier prestatiebevordering door groeihormonen) en geven zo een meer valide en betrouwbaarder inzicht in het onderwerp. De auteurs stelden vast:

"Claims that growth hormone enhances physical performance are not supported by the scientific literature. Although the limited available evidence suggests that growth hormone increases lean body mass, it may not improve strength; in addition, it may worsen exercise capacity and increase adverse events." [6, p. 747]

 

Dus, de claim dat groeihormonen fysieke prestaties verbetert wordt in de wetenschap niet bevestigd. Wel neemt de vetvrije massa toe, omdat de spieren meer vocht vasthouden. Daarom gebruikt de vleesindustrie groeihormonen (in Europa illegaal). De spierkracht neemt echter niet toe, terwijl de inspanningscapaciteit van atleten juist afneemt. Dus als Full Size MGF twee keer zo goed werkt dan reguliere groeihormonen, dan betaalt de atleet een ton om dubbel slechter te presteren.

 

De populariteit van Full Size MGF bij bodybuilders lijkt logisch (hoewel, voor € 100.000?). In die sport gaat het niet om kracht, maar om body shape (lichaamsvorm). Als met Full Size MGF de spieromvang extra toeneemt, is dat gunstig voor bodybuilders. Maar in vrijwel alle andere sporten is een plotselinge toename in bodyomvang nadelig, zeker als daarbij de prestatiecapaciteit afneemt.

 

Groeihormonen en de sportpraktijk

Laten we aannemen dat Full Size MGF toch doet wat het belooft: in enkele dagen zowel de kracht als de spieromvang van de atleet laten toenemen. Ook nemen we even aan dat Sven Kramer dit middel kort voor zijn gouden olympische vijf kilometer gebruikte. Schaatsen is ballet op ijs bij 50 km/uur, balancerend op een meskant. Schaatsen is je voortdurend laten vallen, om die valbeweging steeds precies op tijd weer op te vangen. Dat vereist een zeer verfijnde coördinatie, waarbij de kracht uiterst nauwkeurig gedoceerd moet worden. Dat vergt jaren training. Als die spieren plotseling in omvang en kracht toenemen, ontregelt de coördinatie volledig. Sven zou waarschijnlijk als zombie over de baan gaan. Hij zou zijn krachten ook niet meer goed over de rit kunnen verdelen, omdat zijn – in vele trainingsuren aangeleerde – gevoel daarover niet meer klopt. Kramer had dan mogelijk geen goud gewonnen.

 

Dit voorbeeld toont aan dat optimale menselijk prestaties ontstaan uit de balans in een zeer complex systeem van samenwerkende factoren. Eén factor binnen dat systeem veranderen (zoals de kracht), verstoort die balans. De humane prestatie neemt dan af. De wetenschappelijke bevindingen over groeihormonen laten dit ook zien. Groeihormonen zorgt voor dikkere spieren. De atleet lijkt dan sterker, maar is het niet. Het humane systeem wordt zelfs zo verstoord dat optimaal presteren niet meer mogelijk is, zodat de totale prestatiecapaciteit van de atleet afneemt. Beter dan optimaal presteren is onmogelijk. Toch denken velen, abusievelijk, dat dat met doping wel kan.

 

Referenties

1. Duchareau, E. (2014). Onopspoorbaar doping middel te koop voor 100.000 euro (zie hier).
2. Seppelt, H. (2014, 03-02). WDR research questionsRusia's doping campaign, PRNewswire.
3. Gibson, O. (2014, 04-02). 2014 Winter Olympics: new drug claim shock World Anti-Doping Agengy, The Guardian (zie hier).
4. Oude Elferink, E. (2014). Superdoping? Eerder een super risico (zie hier).
5. Admin. (2014). Nieuwe doping: Full Size MGF (pagina niet meer beschikbaar).
6. Liu, H., Bravata, D. M., Olkin, I., Friedlander, A., Liu, V., Roberts, B., . . . Hoffman, A. R. (2008). Systematic review: The effect of growth hormone on athletic performance. Annals of Internal Medicine, 148, 747-758.

 

Dit artikel is ook gepubliceerd op SportknowhowXL.nl

© 2007 - 2018 - Dr. Bram Brouwer, Mantgum

Link1 | Link2 | Link3

Copyright © 2007 - 2018 All Rights Reserved Bram Brouwer.